About Me

My photo
Festival de poezie performativaexperimentala multimedia democratica. Conceptul presupune punerea in scena a unor texte trimise de autori cunoscuti si necunoscuti, intr-un mod cat mai inedit, eclectic, psihedelic si de efect. Toti cei care trimit texte (mai multe, din care le vom selecta pe cele mai potrivite pentru scena) vor participa garantat, de aici ideea de democratie in poezie. Ne propunem sa facem poezia (si aici incadram si proza, teatru, orice text neconventional poetic) mai accesibila si interactiva, adica FUN!

06 January 2012

Angelo Mitchievici revine cu 'Decadenta si decandentism in contextul modernitatii romanesti si europene'

Prietenul nostru in ale literaturii (sper ca ne permite exprimarea) de la Universitatea 'Ovidius', a mai scris o carte de critica literara. Dupa colaborarea inspirata si curajoasa cu Paul Cernat, Ion Manolescu si Ioan Stanomir din Explorari in Comunismul Romanesc (2004), debutul solo de succes in proza scurta Cinema (2009) si o lista impresionanta de alte publicatii critice, Angelo Mitchievici revine cu un studiu despre decadenta si decadentism, o continuare din cate se pare a interesului sau in aceasta directie din Mateiu Caragiale. Fizionomii Decadente (2007). Astept cu nerabdare sa citesc acest volum cand revin in tara, cu atat mai mult cu cat modernismul european este domeniul meu, si va recomand si voua acelasi lucru. Angelo, alaturi de Paul Cernat, este unul din tineri critici romani care merita urmariti si care calca pe urmele lui Nicolae Manolescu si ale regretatului Marin Mincu, dar cu mai multa degajare si bonomie. Ei sunt alaturi de altii probabil, pe care ii exclud din ignoranta si cu parere de rau, intiatorii unei noi tendinte in critica romaneasca, una mai democratica, adica mai putin elistista.  Nu uitati, literatura romana este a noastra, nu a criticilor pe care ii citim ca sa ne indrume, si nu sa medieze lectura, iar Angelo Mitchievici este un ghid literar foarte talentat.

Cartea se poate cumpara din magazinele Carturesti si online la http://librarie.carturesti.ro/decadenta-si-decadentism-in-contextul-modernitatii-romanesti-si-europene-257500.

'Angelo Mitchievici este lector doctor la Facultatea de Litere a Universitatii "Ovidius" din Constanta. Domeniile sale de interes sunt antropologia culturala, hermeneutica literara, teoria literaturii. Volume publicate: In cautarea comunismului pierdut (coautor, 2001), O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R Patapievici (coautor, 2004).' [Cinema]

Adela Beiu


No comments:

Post a Comment